11 Ekim 2011 Salı

Rahim Dönüklüğü

rahim dönüklüğü
Normal olarak rahim öne, mesaneye doğru dönüktür. Çoğunlukta biraz arkaya doğrudur, sonra geliştikçe öne doğru yer değiştirir. Bununla birlikte kadınların yaklaşık olarak yüzde 20'sinde, rahimi önde tutan bağlar gevşer ve rahim geriye, rektuma yani kalınbarsağın son kısmına doğru eğilir. Bu duruma rahim dönüklüğü denilir.
Son zamanlara kadar egemen olan yaygın bir kanıya göre, rahim dönüklüğü kısırlığa neden olur. Bugünse ağrı ya da başka bir şikâyete yol açmadığı takdirde, rahim dönüklüğüne bir şey yapmak gerekmemektedir. Bugün bu durum, yüzdeki çiller ya da burnun büyüklüğü gibi kalıtsal bir konu sayılmaktadır.
Kalıtsal olmayan, ikinci bir tip rahim dönüklüğü vardır; bu bir pelvis enfeksiyonu ya da endometrioz sonucu oluşan yapışıklıkların rahimi geriye doğru çekmesinden olur; genellikle ağrılı olup kısırlık yapar.
Sonradan olan rahim dönüklüğü doğum yaptıktan sonra da görülür. Çünkü doğum sırasında rahim kordonları gerilip uzar ve daha sonra gevşer. Her doğumda kordonlar biraz daha zayıflayıp gevşer, böylece rahim daha da geriye döner.
Rahim dönüklüğünde en çok görülen bel ağrısıdır. Bu belki de rahimde sıkışıp kalan kanın rahimi gerip hassaslaştırmadan olur. Rahimdeki bu hassasiyet, beldeki sinirleri iltihaplandırır ve sonunda şiddetli bel ağrılarını doğurur. Buna Pelvis Konjestif Sendrom pelviste kan oturmasının yarattığı tablo denilir.
Dönük rahimli birçok kadın, rektum üzerinde rahimin yaptığı basınçtan da yakınır. Bunun sonunda kabızlık olur ve çoğu kez yumurtalık iltihabı sanılan karın ağrıları ortaya çıkar. Bu belirtiler ayhali öncesinde artar.
Tedavi belirtilerin şiddetine göre değişir. Hiçbir şikâyet yoksa, bir tedavi gerekmez. Belirtiler hafifse, bazı doktorlar sadece idman salık verirler. Bu idmanda, diz-göğüs durumu alınıp rahim öne düşürülerek, orada biriken kanın boşalması sağlanır.Başka bir yöntem de, rahimi önde tutacak bir peser takılmasıdır.
Jinekologunuz ameliyat öneriyorsa, ikinci bir hekimin fikrini almalısınız. Ameliyat bazen gerekirse de, çoğunlukla gereksiz yere uygulanmaktadır. Bu ameliyat tehlikeli değildir, ama çoğu kez sadece gereksizdir. Temelde kordonları kısarak rahimi Öne çekmekten ibarettir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Hakkımda

Türkiye
hipnoz ülkemizde daha anlaşılmadını düşünüyorum aslında hipnoz suanda düyada yaygın şekilde kullanılıyor diş hekimleri pisgoloklar artık hipnozun bilincindeler tedavisi zor olan vajinusmuda hipnozun sayesinde biçok ayleler mutluluu yakaladılar yazılar zizi aydınlatdı ise yorumlarınızı bekliyorum saygılarımla