11 Ekim 2011 Salı

Kapalı Himen

kızlık zarı
Kızlık zarının vajina ağzını bütünüyle Kapatması. Bu duruma iki bin kadında bir rastlanır ve genellikle durum adet kanının dışarı akamayıp içerde birikmesinin yol açtığı sorunlara bağlı olarak ergenlikten sonra fark edilir, ilk başta adet akıntısının büyük bir kısmı, artan miktardaki eski kanın sığması için esneyip, genişleyen vajinada toplanır.
Adetler sürdükçe ve biriken kan miktarı arttıkça vajina içinde basınç artar ve kan, servikse (rahim ağzına) ve rahime doğru ilerleyerek birikir. Seyrek görülen bazı vakalarda da fallop borularından karın boşluğuna sızar. Rahim de iki üç aylık gebe bir rahim kadar büyüyebilir. Tedavi edilmezse her ay yineleyen şiddetli ağrılar olur. Normal gelişen bir genç kızda bu periyodik ağrılar ve adetlerin olmayışı kapalı himen teşhisini akla getiren belirtilerdir.
Kapalı himen nasıl tedavi edilir?
Vajinada adet kanı çok birikmişse, himen dışarı doğru bombeleşecektir. Bu durum, himenin kesilip içerde birikmiş tüm materyalin dışarı akıtılması yoluyla tedavi edilir. Bu yapılmazsa, içerde kalabilecek eski kan ya da adet akıntısı bakterilerin gelişmesine çok elverişli bir ortam oluşturacak ve bu da leğen (pelvis) bölgesinde enfeksiyon tehlikesini arttıracaktır. Bu işlemin muayenehanedense hastanede yapılması daha uygun olacaktır. Genellikle iyileşme hızlıdır ve daha sonra yapılan bu müdahaleye ilişkin herhangi bir sorun doğmaz.
Kızlık zarının başka bazı oluşum bozuklukları da cerrahi düzeltme gerektirebilir. Örneğin kribriform himen (kalbur gibi kızlık zarı) adı verilen vakalarda kızlık zarında tek bir açıklık değil, kalbur gibi birkaç ufak delik vardır. İğne deliğine benzeyen bu ufak delikler adet kanının akmasına yeter, ama çoğu vakada penisin vajinaya girmesini engeller.
Başka bir nedenle de vajinanın kapanması ve adet kanının akamaması mümkün müdür?
Evet. Tam bir vajinal transvers septum buna yol açabilir. 3u bir doku parçasının enine bir bölme halinde vajinayı kapatmasıdır. Enine bölme de adet kanının akmasını önler, ama kapalı himenden farklı olarak çoğu kez vajina kanalının üst kısmında yer alır. Doku kalınlığı vakadan vakaya çok değişebileceğinden, düzeltici ameliyat daha karmaşıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Hakkımda

Türkiye
hipnoz ülkemizde daha anlaşılmadını düşünüyorum aslında hipnoz suanda düyada yaygın şekilde kullanılıyor diş hekimleri pisgoloklar artık hipnozun bilincindeler tedavisi zor olan vajinusmuda hipnozun sayesinde biçok ayleler mutluluu yakaladılar yazılar zizi aydınlatdı ise yorumlarınızı bekliyorum saygılarımla